Žádné dítě není tak roztomilé, aby matka nebyla šťastná, když konečně usne.
Ralph Waldo Emerson

úterý 19. července 2011

Naše pravé ameriky

Děda s Ondrou na zahradě nakopali spoustu brambor. A Ondra opravdu pomáhal. Sice jsem to přímo neviděla, ale když se vrátili s košem plným brambor, byl Ondra kompletně celý od hlíny a všechno, co měl na sobě, muselo okamžitě do pračky. Což teda opět nahrává mé teorii, že čím víc přijde domů dítě špinavé, tím je šťastnější a tím "kvalitněji" prožilo den :-)

A tak máme spoustu domácích brambor, chutnají fakt skvěle a já je v kuchyni používám denně. Přidám je do každé polívky, uvařím je na kousky, rozšťouchám je s máslem a cibulkou, udělám bramborovou kaši (tu Ondra rád). Ale chtělo to nový nápad. A tak jsem zapátrala na netu a hledala recept na americké brambory. Ha, každý je dělá trochu jinak. Takže to skončilo jako obvykle, z každého receptu jsem si vzala něco, čímž vznikly moje vlastní pravé ameriky :-) A byly moc mňam, proto radím - zkuste je taky!


Americké brambory

Brambory se slupkou důkladně umyjte a rozkrájejte na měsíčky. Důležité je, aby byly všechny zhruba stejně velké, ať se v troubě pečou rovnoměrně. Do větší mísy - aby se tam vešly brambory - dejte 2 lžíce oleje. Můžete míň, můžete víc, to už záleží na Vás. A přidejte koření podle chuti. Já dávala drcený kmín, majoránku, bazalku, oregáno, rozmarýn, sladkou papriku, bílý pepř a trochu grilovacího koření. Tak nějak přiměřeně :-) Hlavně nesolit! Vyčetla jsem, že jestli použít hotovou směs, pak je lepší ta na hranoky než přímo na americké bramobory - ale nevím proč...

Do připravené směsi přisypeme brambory a důkladně je promícháme. Tohle je ten fígl, proč stačí jen trochu oleje :-) Takto "omatlané" bramobory vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Ze začátku na 220, pak na 200. Mám horkovzdušku a jednou jsem ubírala po 10ti minutách, podruhé jsem zapomněla a tlumila to po 20 minutách a bylo to pokaždé v pohodě. Ono 20 stupňů zas není takový rozdí, že :-) Můžete co 10 minut promíchávatt, ale já to nedělala. Jen jsem jednou otáčela plech, protože mi trouba vzadu peče víc než vpředu. 

Když jsou hotový, tak ještě na plechu posolíme a teď teprve důkladně promícháme. Podáváme jako přílohu nebo klidně jako hlavní jídlo. Měli jsme je se zakysanou smetanou a byla to dobrý, příště to zkusím třeba posypat strouhaným sýrem a petrželkou. 

A tady je foto. S množstvím jsem to sice trochu přehnala, ale opravdu se všechno snědlo....
A to Martínek neměl ani jednu :-)))))))



Žádné komentáře:

Okomentovat