Mám je ráda, tak nějak odjakživa. Ale ne ty, co prodávají na stánku. Ty jsou většinou smažené na připáleném oleji, děsně mastné a šíleně drahé. Za cenu jednoho takového si můžem doma dopřávat celá rodina :-)
Chcete taky ochutnat? Tak si je udělejte, je to fakt jednoduchý :-)))
400 g hladké mouky
0,25 "tekutin" - zhruba půl na půl mléka a kefíru, může se dát podmáslí, kysaná smetana, bílý jogurt atd..
1 vejce
necelá jedna lžička soli
trochu cukru (ke kvasnicím)
cca 15 g kvasnic
Dělám v domácí pekárně, takže to mám téměř bez práce :-) Při ručním zaděláváním se udělá kvásek (tj. vlažné mléko, cukr a nadrobené droždí), pak se přidá vše ostatní, vypracuje se těsto a dáme na 2 hodiny do lednice. Tam vykyne a kupodivu vydrží třeba týden - to je ale potřeba těsto přikrýt, aby neoschlo.
Placky tvaruju namočenýma rukama, dělám menší, cca 3 na pánvičku. Osmažené osuším ubrouskem, aby nebyly tak moc mastné.
Hotové potíráme česnekovou vodou, tj. prolisovaný česnek se solí smíchaný s vodou, kečupem a sypeme strouhaným sýrem.
Tak dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat