Knedlíky jsm doteď kupovala. Přišlo mi to jednak pohodlné a jednak mnohem jednodušší než se vyrábět se svým vlastním. Pamatuju si, jak moje mamka pracně hnětla knedlíky, ten rychlý pravidelný zvuk narážející vařečky o dno zadělávací mísy slyším ještě teď. Vždycky si při tom dosti mákla. Nebo mi to aspoň tak přišlo. A tak, protože v Albertovi mají knedlíky vcelku dobré, kupovala jsem je tam a nehodlala to jakkoli měnit.
Až do chvíle, kdy jsem přijela na oběd ke kamarádce a ona měla svoje domácí.
"Ty děláš vlastní?!?" Fakt jsem užasle zírala. "To já kupuju, bych se s tím nedělala."
Jenže kamarádka na to: "Ale prosím Tě, vždyť na tom nic není. Trochu mouky a kvasnic, zaděláš těsto a je to. Starý rohlíky se doma vždycky najdou a za chvíli to máš hotové. Navíc to vyjde o dost levněj."
"No to asi jo." A pak jsem vedla polemiku o tom, že u nás starý rohlíky nezbývají, neb mi kupujem tak akorát... Ale pořádně mi to vrtalo v hlavě. Přece nejsem žádný béčko. Zvládla ona, já určitě zvládnu taky. Zvlášť když na tom vlastně nic není.
A tak jsem se chystala na svůj velký den. Nastudovala vše na netu a vybavena domácí pekárnou jsem musela pouze konstatovat, že na tom fakt nic není. A pak už jsem jen čekala, kdy bude vhodná příležitost se blýsknout před rodinkou. No a můj velký knedlíkový den přišel právě dnes :-)
původní recept byl tento
250 g polohrubé mouky, 250 g hrubé mouky, lžička cukru, lžička soli, 250 ml
mléka, 1 vejce, 1/4 kostky kvasnic
Problém nastal hned na začátku - tolik mléka jsem doma neměla. Mohla jsem pro ně seběhnout, ale to bych se moc zdržela, takže jsem musela přejít na záložní plán. Strýček Google našel tento jogurtový recept
200ml mléka, 1 vejce, 1 bílý jogurt (150 g), lžička soli, lžička
cukru, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 1/2
kostky kvasnic
A protože ani tolik mléka doma nebylo, vzala jsem to tak nějak od oka :-)
mléko a jogurt (celkem cca 300 g), k tomu vajíčko, přidala jsem směs hrubé a polohrubé mouky, dosypala částečně hladkou celozrnnou moukou (mouky celkem cca 500 g), přidala lžičku cukru a lžičku soli, 1/2 kostky kvasnic a pustila program těsto. Trochu jsem ještě přisypávala mouku, aby se těsto nelepilo. Až už směs vypadala jako těsto, přisypala jsem ještě na kostky nakrájený celozrnný rohlík.
Za hoďku a půl bylo hotovo. Vytvarovala jsem 4 menší šišky, nechala je na vále ještě chvíli kynout, až z nich byly normální šišky. Pak jsem je vložila do vroucí vody a z každé strany cca 8 minut vařila, až z nich byly velké šišky.
Výsledek předčil má očekávání. Pochvalou bylo, že kluci i taťka si pomlaskávali a jiný než tyhle knedlíky už prý příště nebudou chtít.
Cena bez energií zhruba čtvrtinová než u kupované - a to srovnávám můj celozrnný knedlík s obyčejným kupovaným. Časově se vším všudy to byly asi 3 hodiny, ale většinu práce za mě udělala pekárna.
K obědu dnes byla rajská, která se mi taky moc povedla. Ale knedlíky dnes hrály prim :-)))
Žádné komentáře:
Okomentovat