Kupuju pouze červenou čočku, z "normální" bysme totiž byli děsně nadmutí. No, jsme i z té červené, ale ne tolik :-) Přidávám ji do polívky, dělám čočkové saláty, vyjímečně i čočku s párkem - ale nikdy do ní nepřidávám mouku na zahuštění, připomíná mi to pak hrachovou kaši ze školní jídelny a tu jsem fakt nemusela :-(
Jenže kluci čočku jen tak samotnou moc nechcou. Zvládnou ji v polívce, ale jinak jim asi přijde moc šlupkovitá a suchá. Oni jsou totiž spíš na omáčky a kaše..
No a tak bylo opravdu velkou výhrou, že jsem objevila v jednom časopise recept na čočkovou omáčku. Trochu jsem si ho upravila a je to mňamka, u které se kluci oblizují a oba si přidávají. Navíc je to rychlovka, tak 20 minut maximálně :-)
suroviny
červená čočka - důkladně několikrát propláchnout
mrkev, celer, petržel - pokrájet na kostky
vývar nebo jen voda se solčankou, podravkou či bojonem
bobkový list, nové koření, drcený pepř (ten být nemusí)
olivový olej
postup
postup
Čočku s kořenovou zeleninou a kořením povaříme ve vývaru (nebo ve vodě a dochutíme solčankou). Množství beru od oka, čočky tak 3/4 hrnku, malou mrkev, kousek petržele, kousek celeru, 1-2 bobkový listy, 2-4 kuličky nového koření, špetku pepře - to je tak porce pro nás tři. O víkendu s taťkou bych dala čočky celej hrnek :-) Až je vše měkké, vylovíme kuličky a bobkový list, přidáme 1-2 lžíce olivového oleje a ponorným mixerem rozmixujeme dohladka. Když je omáčka moc hustá, zředíme vodou. Nezahušťuju ničím jiným, pouze rozmixovanou zeleninou.
Jako příloha těstoviny nebo bulgur a můžete posypat třeba strouhaným eidamem.
Fantazii se meze nekladou, určitě se k tomu hodí i nějaké maso, třeba kuřecí prsíčka. Ty bych osmahla klidně na cibulce, zalila vývarem a pak přidala čočku se zeleninou a kořením. Před mixnutím maso vylovit a pak zase vrátit zpět do omáčky. Miluju eintopf jídla :-)))
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat