Vánoce jsou za námi, tak aspoň jedna vzpomínková fotka :-) Tyhle Vánoce jsem se rozhodla to s pečením moc nepřehánět. Takže co se druhů týče, bylo toho opravdu málo. Ale co se týče množství, tak původní dávky byly nedostatečné a já musela přidělávat. Největší úspěch měly švestky, těch jsem přidělávala několikrát... Naopak - letos se mi vůbec nepovedly laskonky, byť jsem je na začátku prosince otestovala s novou formou a povedly se na jedničku s hvězdičkou... Těžko říct, čím to bylo. Ale všecko zlé je k něčemu dobré a z bílků, co se ani za nic nechtěly vyšlehat, vznikly nakonec mňamózní mandlové suchárky.
švestky v čokoládě plněné marcipánem - sušené švestky naplníme marcipánem nebo mandlí (ale marcipán jde líp do švestky zabalit, s mandlí to byla moc piplačka) a následně namočíme do rozpuštěné čokolády. Je to výborné, rychle to mizí a neuvěřitelně se po nich tloustne :-)
vanilkové rohlíčky -
medové knoflíky - 1 bílek, 30 g medu, 100 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, trochu citronové šťávy, moučkový cukr na válení, kakao na obarvení půlky hmoty a čokoládová poleva hnědá i bílá. Z bílku, rozehřátého medu, nastrouhaných ořechů, cukru a citronové šťávy vypracujeme vláčnou hmotu, ze které na vále posypaném moučkovým cuktem vyválíme asi půl centimetru silný plát. Malou formičkou vykrajujeme kolečka, v jejichž středu uděláme plochý, široký důlek - ten plníme čokoládovou polevou a pak uděláme ťupky jako knoflíkové dírky :-) Fantazii se meze nekladou. Dělala jsem poprve, med jsem měla asi moc tekutý, musela jsem přidávat cukr, pak i piškoty, ale ničemu to nevadilo. Ondra si je zamiloval :-)
linecká srdíčka – 210g hl.mouky,
slepovaná kolečka - základ je také linecké, ale přimíchala jsem do něj kandované ovoce. Vznikne puntíkované linecké, které se dá jíst jen tak jako sušenky. Já je promazala nutelou a ozdobila polevou.
karamelové kuličky - základ je karamelové salko :-) V mikrovlnce rozpustíme 100% tuk, přidá se trochu sušeného mléka (nebo sunaru). Poměr holt jak se povede - s tukem jsem to moc nepřeháněla, se sunarem jsem taky spíš šetřila. Uplácat hmotu, kdyžtak přidat trošku vody. Obalit v kokosu a dovnitř lze dát mandličku, tu jsem teda letos nedávala.
mandlové bílkové suchárky - 5 bílků, 15 dkg mletého cukru, 15 dkg hladké mouky, 6 dkg mandlí, 6 dkg lískových ořechů. Bílky s cukrem vyšleháme, pak vmícháme mouku a nakonec oříšky a mandle. Upečeme v srnčím hřbetu. Po upečení vyklopíme. Po vychladnutí nakrajíme na tenké plátky (asi jako salám) - může se krájet na elektrickém kráječi, ale já krájela ručně :-) rozprostřeme na plech - na pečící papír a pečeme při nízké teplotě, cca 90-100 stupňů, spíš prostě sušíme. Skladují se v uzavřené dóze a mně osobně moc chutnaly.
Žádné komentáře:
Okomentovat