Letos jsem slíbila kamarádce, že jí napeču na Vánoce. A ačkoli jsem se chtěla ukázat v nejlepším světle, nevsadila jsem jen na jistotu, nýbrž vyzkoušela pár nových druhů. Nezklamal ani jeden, což velmi potěšilo.
Citrónové s mandlemi
28 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
12 dkg másla
2 žloutky
lžička citrónové kůry
4 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Zpracujeme těsto - necháme odpočinout a vykrajujeme tvary. Ty potřeme vejcem a posypeme mletými/na drobno sekanými mandlemi (ořechy). Pečeme ve vyhřáté troubě, cca na 160.
Změklo do týdne a je to úžasně křehké cukroví.
Mokka cukroví - opravdu hodně kávové
370g hladké mouky
200g hery
110 g moučkového cukru
30 g jemně mleté kávy (opravdu tolik)
2 - 3 žloutky
vanilkový cukr
náplň: nutela, příp. s kofilou
poleva: moučkový cukr, horká silná káva i s logrem, pár kapek oleje,
čoko ozdoba nahoru
Postup:
Vypracujeme těsto, necháme přes noc odpočinout. Vykrájet a upéct tvary. Pak slepit nutelou, příp. do ní vmíchat kofilu. Potírat polevou a nahoru dát čokoozdobu - př. čoko kávové zrno, co jsem nesehnala, tak jsem dala jen čoko puntík.
Je opravdu hodně kafové, dětem asi moc chutnat nebudu, ale dospělým by mohlo.
Skořicová kolečka
300 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g mletých lískových ořechů
75 g moučkového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
špetka soli
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Pak vyválet na cca 3mm, vykrájet kolečka cca 4 cm a upéct 10 min na 200 stupňů. Upečené potírat máslem a obalovat v cukru se skořicí.
S těstem se pracuje velice špatně, je dobré ho hníst v igelitovém pytlíku, pod igelitem i rozvalovat, nepřidávat zbytečně mouku navíc. A těsto, s kterým nepracuju, mít v lednici. Při dělání tohoto cukroví si člověk dost zanadává, nicméně výsledek je tak vynikající, cukroví křehké, na jazyku se rozplývající, že do toho příště půjdete rádi zase :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat