Žádné dítě není tak roztomilé, aby matka nebyla šťastná, když konečně usne.
Ralph Waldo Emerson

pondělí 25. prosince 2017

Letošní vánoční cukroví

Letos jsem slíbila kamarádce, že jí napeču na Vánoce. A ačkoli jsem se chtěla ukázat v nejlepším světle, nevsadila jsem jen na jistotu, nýbrž vyzkoušela pár nových druhů. Nezklamal ani jeden, což velmi potěšilo.

Citrónové s mandlemi
28 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
12 dkg másla
2 žloutky 
lžička citrónové kůry
4 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Zpracujeme těsto - necháme odpočinout a vykrajujeme tvary. Ty potřeme vejcem a posypeme mletými/na drobno sekanými mandlemi (ořechy). Pečeme ve vyhřáté troubě, cca na 160.
Změklo do týdne a je to úžasně křehké cukroví.

Mokka cukroví - opravdu hodně kávové
370g hladké mouky
200g hery
110 g moučkového cukru
30 g jemně mleté kávy (opravdu tolik)
2 - 3 žloutky
vanilkový cukr
náplň: nutela, příp. s kofilou
poleva: moučkový cukr, horká silná káva i s logrem, pár kapek oleje,
čoko ozdoba nahoru
Postup:
Vypracujeme těsto, necháme přes noc odpočinout. Vykrájet a upéct tvary. Pak slepit nutelou, příp. do ní vmíchat kofilu. Potírat polevou a nahoru dát čokoozdobu - př. čoko kávové zrno, co jsem nesehnala, tak jsem dala jen čoko puntík.
Je opravdu hodně kafové, dětem asi moc chutnat nebudu, ale dospělým by mohlo.

Skořicová kolečka
300 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g mletých lískových ořechů
75 g moučkového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
špetka soli
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Pak vyválet na cca 3mm, vykrájet kolečka cca 4 cm a upéct 10 min na 200 stupňů. Upečené potírat máslem a obalovat v cukru se skořicí.
S těstem se pracuje velice špatně, je dobré ho hníst v igelitovém pytlíku, pod igelitem i rozvalovat, nepřidávat zbytečně mouku navíc. A těsto, s kterým nepracuju, mít v lednici. Při dělání tohoto cukroví si člověk dost zanadává, nicméně výsledek je tak vynikající, cukroví křehké, na jazyku se rozplývající, že do toho příště půjdete rádi zase :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat