Žádné dítě není tak roztomilé, aby matka nebyla šťastná, když konečně usne.
Ralph Waldo Emerson

středa 8. května 2013

Domácí nutela

To je tak, když člověk hledá na netu recept na domácí lučinu - a kromě tohoto objeví i recept na domácí nutelu. Zatímco při výrobě lučiny ušetříte nějakou tu korunu a vyrobíte si něco zdravého, tak při přípravě nutely je tomu přesně naopak. A možná i proto mě lákalo tento recept vyzkoušet. Předem varuju, že kdo je - stejně jako já - čokoholik, této mňamce určitě propadne... Jako základ jsem použila recept z Apetitu, ale lehce jsem si ho upravila...

Nutela
1 salko
200 g kvalitní mléčné čokolády (já dala 100 g orion a 100 g čoko na vaření z lídlu, ale příště bych dala opravdu jen mléčnou)
1 smetana ke šlehání
kousek másla, cca 30 g
původně tam měl přijít ještě med (cca 2-3 lžíce), ale neměla jsem, tak jsem kápla javorový sirup

to vše necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si nachystáme 100 g lískových oříšků a odslupkujeme je. Náročný to proces. Měly by se cca 15 minut péct v troubě, já je opražila, většina z nich pak šla odslupkovat docela dobře, některé však nepovolily ani potom. Neměla jsem na to trpělivost, tak jsem přidala ještě loupané mandle. Oříšky rozemeleme na jemno, vznikne z toho taková kašička. Tu přidáme do rozpuštěného základu a ještě promícháme, třeba ponorným mixerem. A pak už můžeme plnit do skleniček, nutely je cca 600 ml. Teplá je tekutá, ale jak zchládne, tak ztuhne.

Žádné komentáře:

Okomentovat