To jsem si tak před Vánocema prohlížela katalog Tescomy, uviděla jsem razítka na sušenky a rázem jsem si uvědomila, že právě toto mi celou dobu scházelo ke štěstí, že zrovna tyhle razítka strašně moc nutně potřebuji, chci a prostě je musím mít - nejlíp hned... Abych byla přesná, taky jsem strašně moc nutně potřebovala nastavitelný váleček na těsto, s kterým každá ženská i chlap dokáže vyválet těsto požadované výšky.
Teď mám obojí a musím říct, že nelituju ani jednoho :-)
Váleček jsem dokonale využila při vánočním pečení a sušenky - ty teď peču opravdu často. Ondrovi dávám skoro každý den s sebou do školy na svačinu, Marťa by je mohl jíst na kila a nám s taťkou taky chutnají.
Receptů je na netu spousta, jedlé jsou všechny, některé nám zatím chutnaly víc, některé míň. S některým těstem se pracovalo líp, s některým hůř a s některým tak strašně špatně, že druhý pokus opakovat nebudu. Některé recepty nejsou pro razítkové sušenky úplně vhodné - buď se těsto při pečení rozlije a razítko pak není "čitelné" nebo je v těstu prdopeč či soda a to zase vyskočí do výšky a opět se deformuje obrázek. Některé těsto se tak strašně lepilo, že se mi s razítkem pracovalo moc špatně. A byť výsledek byl chuťově dobrý, za moji naštvanost při přípravě to snad ani nestálo.
Inspiraci jsem tedy brala hlavně na netu. Nějaké recepty byly i přiloženy u razítek, ale podle mě to nebylo ono. Nicméně těm dám časem ještě šanci... Ovšem zatím nejlepší jsou od této paní www.laskominyodmaryny.cz.
Na cca 40 sušenek
230 g celozrnné pšeničné mouky
20 g pšeničných otrub
125 g másla
120 g třtinového cukru (raději jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička čerstvě mletého kardamomu
230 g celozrnné pšeničné mouky
20 g pšeničných otrub
125 g másla
120 g třtinového cukru (raději jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička čerstvě mletého kardamomu
Suroviny smíchat ručně nebo v robotovi, je dobré nechat těsto aspoň půl hodiny odpočnout v lednici. Těsto vyválet na plát silný cca 1/2 cm. Péct cca 10-15 minut (dle velikosti tvarů na 180 stupňů. Dají se jíst hned, lepší jsou den uleželé...
Jak už je mým zvykem, původní recept beru jako základ, který si přizpůsobím k obrazu svému, tedy především s ohledem na suroviny, které mám zrovna doma...
Mouku jsem dala tu, kterou jsem právě měla v zásobě - jednou celozrnnou, jednou chlebovou a jednou klasickou bílou hladkou. Otruby nemám, dávám pšeničné vločky. A těmi jsem nešetřila, takže většinou jich bylo víc než 20 g. Máslo jsem občas ošidila jiným tukem - hlavně kvůli ceně, ale často i proto, že dělám z dvojité dávky a v zásobě mívám navíc celou heru či stelu, ale celé máslo málokdy. Nicméně z másla jsou lepší, takže už vychytávám akce a nakupuju ve velkém... Třtinový cukr dodržuju, ten má prostě jinou chuť a bez něj to není ono. Když to chcete ošidit kvůli ceně - ano, ten nejlevnější stojí pořád zhruba dvaapůlkrát tolik co obyčejný - doporučuju to namíchat aspoň 50 : 50. Mléko taky dodržuju, ale už jsem tam nalila i kefír. Teď už se mi konečně podařilo sehnat i kardamom (i když teda ne čerstvě mletý, ale jen předem mletý), ovšem předtím jsem dávala koření perníkové (od kotányho lepší než od vitany) a to nám taky moc chutná - takže teď kombinuju kardamom s perníkovým. Přidávám i strouhaný perník, ten co se s ním sypou třeba kynutý knedlíky. Nemá to chybu. S těstem se pracuje moc dobře, když se moc lepí, přidám trochu vloček či mouky. Kvůli třtinovýmu cukru a vločkám se razítkový obrázek mírně deformuje či spíš tak trochu na sušence zaniká. Jenže vzhledem k tomu, jak výborně chutnají, nám to vůbec, ale vůbec nevadí...
Žádné komentáře:
Okomentovat