Žádné dítě není tak roztomilé, aby matka nebyla šťastná, když konečně usne.
Ralph Waldo Emerson

sobota 24. ledna 2015

Razítkové sušenky

To jsem si tak před Vánocema prohlížela katalog Tescomy, uviděla jsem razítka na sušenky a rázem jsem si uvědomila, že právě toto mi celou dobu scházelo ke štěstí, že zrovna tyhle razítka strašně moc nutně potřebuji, chci a prostě je musím mít - nejlíp hned... Abych byla přesná, taky jsem strašně moc nutně potřebovala nastavitelný váleček na těsto, s kterým každá ženská i chlap dokáže vyválet těsto požadované výšky. 
Teď mám obojí a musím říct, že nelituju ani jednoho :-)

Váleček jsem dokonale využila při vánočním pečení a sušenky - ty teď peču opravdu často. Ondrovi dávám skoro každý den s sebou do školy na svačinu, Marťa by je mohl jíst na kila a nám s taťkou taky chutnají.

Receptů je na netu spousta, jedlé jsou všechny, některé nám zatím chutnaly víc, některé míň. S některým těstem se pracovalo líp, s některým hůř a s některým tak strašně špatně, že druhý pokus opakovat nebudu. Některé recepty nejsou pro razítkové sušenky úplně vhodné - buď se těsto při pečení rozlije a razítko pak není "čitelné" nebo je v těstu prdopeč či soda a to zase vyskočí do výšky a opět se deformuje obrázek. Některé těsto se tak strašně lepilo, že se mi s razítkem pracovalo moc špatně. A byť výsledek byl chuťově dobrý, za moji naštvanost při přípravě to snad ani nestálo. 

Inspiraci jsem tedy brala hlavně na netu. Nějaké recepty byly i přiloženy u razítek, ale podle mě to nebylo ono. Nicméně těm dám časem ještě šanci... Ovšem zatím nejlepší jsou od této paní www.laskominyodmaryny.cz.

Na cca 40 sušenek
230 g celozrnné pšeničné mouky
20 g pšeničných otrub
125 g másla
120 g třtinového cukru (raději jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička čerstvě mletého kardamomu

Suroviny smíchat ručně nebo v robotovi, je dobré nechat těsto aspoň půl hodiny odpočnout v lednici. Těsto vyválet na plát silný cca 1/2 cm. Péct cca 10-15 minut (dle velikosti tvarů na 180 stupňů. Dají se jíst hned, lepší jsou den uleželé...

Jak už je mým zvykem, původní recept beru jako základ, který si přizpůsobím k obrazu svému, tedy především s ohledem na suroviny, které mám zrovna doma...

Mouku jsem dala tu, kterou jsem právě měla v zásobě - jednou celozrnnou, jednou chlebovou a jednou klasickou bílou hladkou. Otruby nemám, dávám pšeničné vločky. A těmi jsem nešetřila, takže většinou jich bylo víc než 20 g. Máslo jsem občas ošidila jiným tukem - hlavně kvůli ceně, ale často i proto, že dělám z dvojité dávky a v zásobě mívám navíc celou heru či stelu, ale celé máslo málokdy. Nicméně z másla jsou lepší, takže už vychytávám akce a nakupuju ve velkém... Třtinový cukr dodržuju, ten má prostě jinou chuť a bez něj to není ono. Když to chcete ošidit kvůli ceně - ano, ten nejlevnější stojí pořád zhruba dvaapůlkrát tolik co obyčejný - doporučuju to namíchat aspoň 50 : 50. Mléko taky dodržuju, ale už jsem tam nalila i kefír. Teď už se mi konečně podařilo sehnat i kardamom (i když teda ne čerstvě mletý, ale jen předem mletý), ovšem předtím jsem dávala koření perníkové (od kotányho lepší než od vitany) a to nám taky moc chutná - takže teď kombinuju kardamom s perníkovým. Přidávám i strouhaný perník, ten co se s ním sypou třeba kynutý knedlíky. Nemá to chybu. S těstem se pracuje moc dobře, když se moc lepí, přidám trochu vloček či mouky. Kvůli třtinovýmu cukru a vločkám se razítkový obrázek mírně deformuje či spíš tak trochu na sušence zaniká. Jenže vzhledem k tomu, jak výborně chutnají, nám to vůbec, ale vůbec nevadí...

Žádné komentáře:

Okomentovat