Je to zhruba týden, co jsem na netu shlédla recept na tiramisu. Takové to pravé nešizené. Stránku jsem si hned uložila mezi své oblíbené s tím, že to určitě musím dřív či pozděj vyzkoušet. Shodou okolností donesl taťka tento týden z obchodu sýr Maskar z Polné, takže bylo rozhodnuto :-) Vyrábět tiramisu se bude tento víkend!
Podle videa to vypadalo jednoduše, takže se nebylo třeba ničeho obávat.
Tiramisu
3 vajíčka - zvlášť bílky a zvlášť žloutky
špetka soli
3 lžíce cukru krupice
cukrářské piškoty (já měla balení 24 ks)
cca 300 g sýru typu mascarpone
1 espresso (zchládlé)
1 panák amareta / rumu (podle chuti a podle toho, co je doma)
kakao na posypání
Z bílků a špetky soli ušlehat tuhý sníh. V druhé misce ušlehat nejprve žloutky s cukrem, pak přidat mascarpone. To vše lze dělat mixérem, pak už ale opatrně ručně vmíchat bílky. Vznikne tak nasládlý krém.
Do hlubokého talířku či misky nalít šálek espressa a alkohol (já použila tentokrát rum), kdyžtak trochu naředit vodou. No a můžeme začít vrstvit do sklenic či misky. Průhledná nádoba by byla efektní, nicméně takovou nevlastním, takže jsem použila porcelánovou zapékací misku o rozměrech cca 18 x 22 cm.
Piškoty krátce namočit do kávy, ponořit jen z půlky, nesmí se celé nacucnout, aby ještě mohly vsáknout krém. Piškoty pořád drží tvar, nejsou rozmočené. A skládáme je na dno pěkně jeden vedle druhého. Další vrstvu tvoří krém. Na to opět piškoty a pak zase krém, který pěkně uhladíme. Mně to vyšlo perfektně - celkem 22 piškotů a krému trochu zbylo, příště budu vědět, že na mou nádobu stačí 1 balení mascarpone, tedy 250 g. Nakonec pomocí sítka celý moučník posypeme kakaem. A dáme do lednice - dle původního receptu na 4-6 hodin, tak jsem zvědavá, jak dlouho vydržíme chodit kolem zavřené lednice my :-)))
Žádné komentáře:
Okomentovat